Ziołowa tarta z mięsem mielonym, pomidorami & mozzarelą


Zaszalałam ze składnikami - nawet ciasta nie widać:D
Takie Sobotnie lajla lajla ;D
ale mam dla Was przepis na minimalnie cieńszą, jest pyszniutka!

Składniki na ciasto :
200g mąki tortowej, 200g masła
kilka łyżek jogurtu naturalnego (kremowy)
1 jajko, szczypta soli, zioła (oregano, bazylia, pieprz)

Składniki na farsz :
1 duży pomidor, 5-6 żółtych koktajlowych
mięso mielone wołowe ok.150g
150g sera mozzarella, keczup do wysmarowania ciasta, 
sól i zioła (oregano, majeranek, papryka ostra mielona)

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, zioła, sól, pokrojone masło oraz jajko, całość zgniatamy dodając co chwilę jogurtu naturalnego który nam te ciasto zlepi bardziej. Następnie wsadzamy ciasto (owinięte folią) do zamrażarki na około 20-30min.

W międzyczasie smażymy mięsko mielone posypane solą, 
a po usmażeniu musimy je odsączyć z niepotrzebnego tłuszczu i wody!

Po wyciągnięciu z zamrażarki ciasto nakładamy na blaszkę i smarujemy keczupem. Następnie wykładamy na spód mięso, mozarellę, pomidory w plasterkach i koktajlowe na środek. Całość pokrywamy drugą warstwą sera mozzarella i posypujemy ziołami. 

Całość wsadzamy do piekarnika na 30-40 min na 200 stopni.


Smacznego!!  

13 komentarzy:

  1. Ahh, nie dość że ja cały dzień na diecie obrotowej, gdzie się nie obrócę tam coś zjem, to jeszcze tu takie pyszne posty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Jedynym sposobem pozbycia się pokusy jest uleganie jej";D

      Usuń
  2. Bardzo lubię tarty, a Twoja wygląda mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle ulubionych składników (mozzarella, pomidorki, mięso mielone i zioła prowansalskie - mniam😃). Zazwyczaj łącze je z makaronem, bo kocham spaghetti, ale w takiej formie też chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to inaczej mówiąc uwielbiamy kuchnię włoską! :)
      Też kocham spagetti ale ograniczam się do tego bardziej "light" żeby nie być smutnym grubaskiem :D

      Usuń
  4. Muszę koniecznie go wypróbować :) wygląda pysznie :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za tartami,ale twoja mnie zachęciła - muszę wypróbować ten przepis!

    aisakm.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie miałam okazji jeść takiej tarty. :) Fajny przepis. Bardzo lubię mozzarellę. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności! Będę musiała wypróbować jak wrócę do domu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę znakomicie, muszę kiedyś ją zrobić na posiłek dla rodziny!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wygląda, aż się zrobiłam głodna :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię na obiad w któryś dzień. Przepis juz zapisany :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ania Lwowska (blog) , Blogger